Pagina's

17.7.07

Rolwolk








Kristianopel
Het gladde wateroppervlak van de zuidelijke Kalmarsund weerspiegelt de heiige lucht. Hierdoor lijken beiden in elkaar over te vloeien. De horizon is opgelost. Een aangenaam zonnetje, de monotone motorgeluiden, het zachte wiegen van de boot en een zonnende Jouke op het voordek zorgen voor een vredige sfeer aan boord. In de haven van Kristianopel zijn nog voldoende plaatsen vrij. Op de kade staan kleine houten winkeltjes. Kristianopel was ooit een Deense vestingplaats aan de rand van het toenmalige Deense rijk. Gebouwd in 1606 een stadje met 700 inwoners maar in 1611 alweer verwoest door de Zweden. In 1624 was de stad weer herbouwd en uit die tijd stamt de mooie witte kerk die nu nog te bewonderen is. Het plaatsje zelf bestaat uit leuke kleurige houten huizen met opvallend mooie bloemrijke tuinen. Van de vesting resten nog wat muren van waaraf je een mooi zicht hebt op het ondiepe met stenen bezaaide kustwater en enkele met berken begroeide eilandjes.
Ook hier is het ’s avonds feest. Er is muziek van een duo met orgeltje en gitaar. Het repertoire, Zweedse smartlappen. Er wordt gedanst. Het is vooral een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Gegrilde worstjes vinden gretig aftrek. En je kan je geluk beproeven bij een van de vele tombola’s. Prijzen; dozen snoep en gerookte vis. In het café van de camping speelt een band country-rock.

Karlskrona
Om 7 uur vanochtend staat er een mooie oostenwind. Om 8 uur zijn wij onderweg. Misschien wordt dit een mooie zeildag. Jouke is nog bezig om de stootwillen in de ankerbak te plaatsen als een hele merkwaardige strak begrensde wolk snel dichterbij komt. Het lijkt wel een rol tapijt van kilometerslang die zich heel snel verplaatst.

Het is een rolwolk. Het KNMI schrijft daarover ”Zware onweersbuien worden soms voorafgegaan door rolwolken. In de meteorologie wordt zulke bijzondere wolkenvormen ook wel arcus (boogwolk) of shelfcloud (boekenplankenwolk) genoemd. De angstaanjagende rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt in aanraking komt met veel warmer lucht aan het aardoppervlak. In de lucht kan dan een wolkenrol onstaan die er zeer onheilspellend uitziet. “

Meteen na het passeren van de wolk is de wind gedraaid van oost naar zuidwest. Dan wordt het voor ons donker en onweert het in de verte. Het lijkt erop dat wij opnieuw de dans zullen ontspringen en de bui voor ons wegwaait. Maar nee, dit keer krijgen wij toch een veeg van de bui met regen en bliksem. Een keer slaat het gevaarlijk dichtbij in op een van de molens van het windmolenpark dat wij op dat moment passeren. De wind verandert continue van richting en van sterkte. De zeilpakken kunnen uit, de zon schijnt. Nu eens kunnen wij zeilen en even later is de wind weg of pal tegen. Wij starten de motor die 5 minuten later weer uit kan omdat er weer gezeild kan worden. Omdat het weer zo onberekenbaar is gaan wij via de scheren naar Karlskrona. Vlakbij Karlskrona gaat het opeens weer heel hard waaien.