Pagina's

25.7.07

Naar Malmö





Om 7 uur ’s ochtends zijn er al een aantal boten vertrokken. Het lijkt wel of iedereen die een dag verwaaid gelegen heeft nu haast heeft om te vertrekken. Bij de douches is het drukker dan ooit. Maar in Scandinavië zijn douchedeurtjes gelukkig zeldzaam, want aan- en uitkleden vergt vaak meer tijd dan het douchen zelf, bovendien is dat gehannes in een (te) kleine ruimte dan ook niet nodig. Tip voor de Nederlandse jachthavenbeheerders; sloop die deurtjes en tussenschotten en de benutting van de douchecapaciteit is in een klap verdrievoudigd.

De wind is oost! Voor het eerst in twee weken gaat het weer voor de wind. Het prachtige landschap van Skåne lijkt op een schilderij van Van Gogh of moet ik zeggen Ton Schulten. Alleen een zonnetje ontbreekt. Aanvankelijk gaat het met een mooi gangetje maar allengs nemen wind en golven toe. Het gaat ook regenen. Pal voor de wind met een uitgeboomde fok. Het waait nu zo hard dat de boot af en toe uit het roer dreigt te lopen. De boom moet er uit. Terwijl An geconcentreerd stuurt ga ik aangelijnd naar het voordek om de boom er uit te halen. Dan wisselen wij van rol en gaat An het grootzeil binnenhalen. Ze moet zich goed vasthouden als het schip van een golftop naar beneden surft. Tenslotte rollen wij de fok weer uit. Alleen op de fok is het een stuk rustiger maar maken wij toch voldoende voortgang.

Bij de passage door het Falsterbo-kanaal komen wij mooi op tijd voor de brugopening op het hele uur. Aan de andere kant van het schiereiland treffen wij compleet ander weer aan. De zon schijnt en de wind is zodanig dat wij weer alle zeilen bijzetten. Wij passeren het 40 meter hoge bruggedeelte van de brug-tunnelverbinding tussen Kopenhagen en Malmö. De “Turning Torso” is de grote blikvanger van Malmö. Een door Santiago Calatrava ontworpen getordeerde woontoren die als landmark het stadsbeeld domineert.

‘s Nachts harde wind en regen. Maar na het ontbijt is het droog. Op de fiets naar Malmö. De omgeving van de ‘Turning Torso’ lijkt wel wat op het KNSM-eiland in Amsterdam maar met een veel gevarieerdere bebouwing. Wij bekijken een promotiefilm over de ‘Turning Torso’. Twee jaar geleden zag ik een documentaire over de bouw die liet zien hoe moeizaam het bouwproces met veel financiële en technische tegenvallers verliep. Dat was een veel interessantere film. Het gebouw is fascinerend om te zien. Malmö’s oude centrum doet plezierig aan. Op het pleintje ‘Lille Torg’ wemelt het van de terrassen en als de zon doorbreekt zitten ze in no-time vol. Wij bezoeken het Design Center, met onder andere designfietsen, de Konsthalle en het Konstmuseum.