Pagina's

29.7.07

Kopenhagen







Om 7.45 varen wij de haven ‘Lagunen’ uit richting Kopenhagen. Een mooie ZW wind stuwt ons voort. De lucht betrekt maar meer dan een paar spatjes valt er niet uit. Bij de “Kleine Zeemeermin” staan een drom toeristen. Het nieuw operagebouw, pal aan het water, is monumentaal. Christianshaven lijkt op een Amsterdamse gracht. Aan beide kanten liggen boten afgemeerd en daar tussendoor varen platte rondvaartboten. Op de kruising met het Christianshaven kanaal wijst de havenmeester ons een plekje toe aan het einde van het kanaal bij een vaste brug naast de voor ons varende boot, Femte uit Grouw. Het is erg smal. Maar met voorzichtig manoeuvreren krijgen wij de boot gedraaid en langszij de Femte. Een prachtplekje!

Het is een mooie stad. Veel prachtige gebouwen en veel pleinen. Winkelstraten met goedkope rommel en hele chique met porselein en design artikelen. Maar ook kleine straatjes met restaurantjes en winkeltjes. Flaneren langs de kade van Nyhaven langs de aaneenschakeling van terrassen en de historische vaartuigen.

Vrijdagmiddag komen goede bekenden van ons uit Rijswijk voor de lunch aan boord. De tafel is mooi gedekt in de kuip. De zon schijnt helder tot een donkere wolk de illusie verstoort en een felle regenbui ons naar binnen drijft. Later gaan wij samen eens kijken naar de nog steeds bestaande hippie enclave ‘Christiana’. Een groot terrein waar een soort vrij staat is gecreëerd. Een bonte verzameling gebouwen en gebouwtjes. Vaak in hippe kleuren of vol graffiti. Hutjes die als openluchtcafé fungeren. Een vuur in een lege oliedrum. Kleine winketjes waar thee met spacecake te koop is. Een piepklein tafeltje in de open lucht wat verscholen tussen de struiken fungeert als ‘coffeeshop’. Een grote hal met alle mogelijke gereedschappen hout en dergelijke. Kleine ateliers en bedrijven. Een ruimte gewijd aan het Tibetaanse boeddhisme en de strijd van de Tibetanen tegen de overheersing door China.

Zaterdag met de trein naar Humlebaek, 33 km benoorden Kopenhagen. Daar ligt het mooiste museum van Scandinavië wat betreft Moderne kunst. Prachtig gelegen op een heuvel aan zee met uitzicht op de Sont, de Zweedse kust is goed te zien en omgeven door een parkachtige tuin met grote beelden. Het gebouw zelf is een labyrint van gangen en zalen waarvan een groot deel ondergronds ligt. Er zijn altijd grote exposities van actuele kunst. Net als ooit in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Nu is er een overzicht van hedendaagse Chinese kunstenaars en hun werk. Zo is er een beeld van een Mao jasje van anderhalve meter hoog. Een schilderij waarop twee Mao’s elkaar de hand schudden. Maar niet alleen het recente verleden is een thema ook meer persoonlijke onderwerpen worden verbeeld. Verder een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van architectuur en grote gelaagde doeken van een mij onbekende kunstenaar.