Pagina's

21.7.07

Een Urkiaans haventje






Karlskrona
Er liggen een zestal piepkleine motorbootjes aan de steiger met de Deense vlag achterop. Je kunt er amper met twee personen in zitten. Kennelijk slapen ze ook aan boord. De bootjes zijn voorzien van handreling, navigatieverlichting en kaartplotter. In geval de buitenboordmotor het begeeft kan er geroeid worden. Het schoolplein van onze lagere school lag aan het Overijssels kanaal. Af en toe kwamen er Duitsers in dit soort bootjes voorbijvaren. Wij verdrongen elkaar bij het hek om ze goed te kunnen zien.
Voor de fameuze ijssalon waar ik mij de vorige keer een delirium aan ijs heb gegeten, staat een lange rij ijsverslaafden te wachten.

De ochtend is stralend maar met een fikse bries. Een oude vriendelijke vrouw staat met een stok in de vuilcontainer te porren om de lege bierblikjes er uit te vissen. Wij hebben veel moeite om tegen wind en golven buitengaats te geraken. Maar eenmaal op diep water kan er gezeild worden, aan de wind en met een dubbel rif. Met slechts een kleine slag omzeilen wij het eiland Hanö en bereiken de haven van Nogersund. Een man op de kant verwijst ons naar de steiger van de scheepshelling.

Nogersund
De haven doet een beetje denken aan Urk maar veel kleinschaliger en 40 jaar geleden. Het is een echte werkhaven. Wij zijn het enige bezoekende jacht. Alles is gericht op de visserij. De haven is voornamelijk bezet door kleine, goed onderhouden vissersscheepjes. Eén plek is gereserveerd voor de veerboot naar Hanö die regelmatig heen en weer vaart met eilanders en dagjesmensen. Op de kades staan loodsen van visverwerkende en ondersteunende bedrijfjes. Er is een klein café-restaurant. Verder is er geen enkele winkel of andere voorziening. De grootste attractie is een jeu-de-boule-baantje waar vier gehandschoende dames de hele middag een balletje opgooien. Een visser brandt de verf van de houten rand van zijn scheepje. Drie oude mannen op een bankje praten gemoedelijk over het Nogersundse wel en wee. Na de dynamiek van Karlskrona doet dit kalm voortkabbelende leven weldadig aan.

Opnieuw een dag met een aan-de-windse koers. Maar onder beschutting van de hoge wal is de golfslag minder heftig dan gisteren. Wat ons beiden verbaast is de korte golfslag, vergelijkbaar met die op het IJsselmeer. Terwijl het water hier toch zo’n 40 m diep is. Wij hadden een veel langere gemoedelijke zeegang verwacht. De windvaan stuurt vandaag. In een vrijwel rechte lijn komen wij voor de haven van Simrishamn uit. De jachthaven is vrij groot en er is plaats genoeg.