Pagina's

9.7.07

J&J





De snelle Arlanda Express brengt mij in 20 minuten op de luchthaven die 40 km buiten Stockholm ligt. Het vlucht van Scandinavian Airlines uit Amsterdam landt 5 minuten eerder dan gepland. Twintig minuten later komt Jouke de aankomsthal binnenlopen. Wij zijn blij elkaar weer te zien. Een half uur later staan wij in hartje Stockholm. Eerst maar zijn enorme tas met wieltjes, een dakloze zou er comfortabel in kunnen slapen, naar de boot brengen. Gamle Stan is natuurlijk het eerste stukje stad waar wij even doorheen slenteren. Jammer dat het weer niet best is. Koud en regenachtig. Als het te bar wordt gaan wij ergens schuilen waar ze toevallig ook nog een lekker biertje schenken.

In Jazz Pub Stampen heb ik gisteravond genoten van twee goeie bands die het internationale publiek lieten swingen. Ook nu staat er weer een band op het podiumpje maar toch met wat minder klasse. Na twee nummers staan wij al weer buiten. Wij zwerven wat door de winkelstraten en over een plein waar een grote fototentoonstelling in de open lucht is. En belanden tenslotte in een restaurant met een vorstelijke eetzaal. Bij het opnemen van de bestelling wordt gezegd dat wij er rekening mee moeten houden dat het eten misschien niet tegelijkertijd wordt geserveerd omdat het uit verschillende keukens komt. Het smaakt voortreffelijk en wij hebben heel wat bij te praten.
Om 10.30 uur zondagochtend zijn wij onderweg naar Gallerian een groot geheel overdekt winkelcentrum. Wij gaan een Segway tour maken. Op weg daarheen lopen wij langs de kade waar twee obeliskvormige zuilen staan met slingerende gekleurde banen die deels oplichten. Op de een staat Lucht en op de andere Water. Eerst denk ik dat het alleen een kunstwerk is, maar het blijkt dat de lampjes continu gevoed worden door de meetgegevens van de lucht- en waterkwaliteit van Stockholm. Dus eigenlijk sta je naar een prachtig vormgegeven controle instrument te kijken.

Een Segway is een futuristisch ogend vervoermiddel op twee wielen en een stuur. Onder leiding van Eric gaan wij samen met nog vier anderen naar de parkeergarage om eerst even te oefenen alvorens wij de straat op gaan. Hoe werkt zo’n ding? Je gaat op het plateau staan en het apparaat meet wel 100 keer per seconde je zwaartepunt. Leun je iets naar voren dan gaat hij vooruit, leun je naar achteren dan gaat hij achteruit. Sta je in evenwicht sta je stil. Sturen doe je door het stuur naar links of rechts te bewegen. Je kan zelfs om je eigen as draaien. Wij hebben het snel te pakken. Even later lijken wij over straat te zweven. Wij trekken veel bekijks. Aanvankelijk is de Segway zo afgesteld dat wij niet harder dan 8 km per uur kunnen. Maar nadat wij geslaagd zijn voor onze eerste praktijkproeven wijzigt Eric via een draadloze verbinding de instelling en kunnen wij maximaal 20 km per uur. Harder gaat niet want dan duwt het stuur tegen je buik om te voorkomen dat je nog meer naar voren leunt. Het is heel leuk om eens te doen. Het kost geen enkele inspanning en binnen no time heb je volledige controle over al je bewegingen en kun je zelfs op plekken met veel voetgangers rijden zonder iemand in gevaar te brengen. Het lijkt mij ook een ideaal apparaat om je binnen grote gebouwen of op bedrijfsterreinen snel en comfortabel te verplaatsen. Wie weet is dit wel de rollator voor onze generatie.

Het Cornelis Vreeswijk museum ligt in Gamle Stan. In Zweden werd deze troubadour vaak de Vliegende Hollander genoemd. Hij kwam in Zweden op zijn twaalfde. Hij heeft enorm veel platen en cd’s gemaakt. De Zweden bewonderen hem om zijn eigenzinnigheid, hij kon soms alle conventies aan zijn laars lappen. Zijn originele teksten hebben de Zweedse taal verrijkt. Helaas is hij met 50 jaar aan drank ten onder gegaan.