Pagina's

21.7.07

Op de plaats van de misdaad









Simrishamn is een aardig toeristisch stadje met oude kleurige huisjes met stokrozen tegen de muren. Er is een veerverbinding met het Deense eiland Borgholm.

Het is bladstil als wij ontbijten in de kuip. Jouke eet een boterham met pindakaas en hagelslag! De goorlap. Het wordt tijd dat hij van boord gaat. (glimlach) Terwijl de sonoor brommende motor ons langs het glooiend landschap van Zuid Zweden voert, maakt hij het weer helemaal door de kuip te cleanen en in de was te zetten. Op het laatst kan de fok bij voor wat extra snelheid maar echt zeilen zit er vandaag niet in. Vlak voor de haveningang van Ystad moet ik nog even extra gas geven want de snelle ferry uit Borgholm komt aangestormd met een vaartje van 72 km per uur! Het ziet er dreigend uit maar wij zijn net op tijd aan de andere kant van de geul.

Ystad
In de haven drijven zwarte plakkaten aarde en het stinkt naar methaan met een vislucht. Oorzaak blijkt dezelfde ferry. Hij veroorzaakt tijdens het binnenlopen een golf die delen gasgevulde aarde losmaakt van de bodem.
Ystad is voor trouwe lezers c.q. kijkers van de Kurt Wallander serie van de schrijver Henning Mankell een begrip. Ystad is de standplaats van inspecteur Wallander. Het is een leuk stadje met vakwerkhuizen, winkelstraten, pleintjes en veelkleurige huisjes met rozen of stokrozen voor de deur, die in de verste verte niet met misdaad geassocieerd kunnen worden. De plaatselijke VVV heeft een boekje met alle Kurt Wallander plekken en een Wallander tour per oude brandweerwagen.
Anneke en Christa zijn inmiddels per auto onderweg en zullen morgen arriveren. Zondag gaan An en ik samen verder richting Malmö en Kopenhagen. Jouke en Christa gaan via Kopenhagen weer terug naar Zwolle. Maar voor het zover is moeten wij eerst schoon schip maken. Jouke heeft al een mooi begin gemaakt met het cleanen van de kuip.

Zaterdagochtend wat een activiteit aan boord! Het lijkt wel of wij een eerste afspraak hebben. Terwijl de was draait wordt de wc en de koelkast schoongemaakt. Er wordt stofgezogen en opgeruimd, waarbij Jouke het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. Vieze delen van het dek nog even schoongemaakt. En ik wordt in de mast gehesen om de radarreflector vast te zetten.