Pagina's

6.8.07

Zestig





Met gerepareerde zeilen kruisen wij de Køge-bocht uit. Het weer is somber, de zon laat zich niet zien. Er staat een vervelende korte golfslag. Maar dan passeren wij Stevns Klint 30 meter hoge kalkrotsen. De onderste laag bestaat uit krijt dat is opgebouwd uit de kalkhoudende schalen van microscopisch kleine algen die meer dan 65 miljoen jaar geleden in de zee leefden die Denemarken bedekte. Dan is er een dun laagje leem en vervolgens een hele dikke laag kalksteen. Het leemlaagje is heel interessant. 65 Miljoen jaar geleden werd de aarde getroffen door een grote meteoriet die zoveel stof in de atmosfeer bracht, dat het overal op de wereld in aardlagen is terug te vinden. Het gevolg van al dat stof was dat de aarde 3 jaar lang in het donker lag. Heel veel diersoorten, waaronder de dinosaurussen zijn daardoor uitgestorven. Veel geleerden zijn van mening dat hierdoor de zoogdieren en uiteindelijk ook de mens betere kansen op ontwikkeling hebben gekregen. Het is de vraag of wij überhaupt wel zouden bestaan wanneer deze catastrofe, schitterend ongeluk volgens anderen, niet had plaatsgevonden.

De jachthaven van Rødvig is helemaal vol zodat wij uitwijken naar de vissershaven waar wij langszij gaan bij een Deens zeilschip. Later komen er nog twee boten bij ons langszij. Inmiddels is het gaan regenen. An moet nog het één en ander regelen voor mijn verjaardagscadeau. Ze zit geconcentreerd te werken achter de laptop.

’s Ochtends wordt ik gewekt met "Lang zal die leven, Lang …………" en felicitatiezoenen van An. Als verjaardagscadeau krijg ik een CD-RW met daarop een powerpoint presentatie. Volgens die presentatie ga ik een helikoptervlucht maken, landen wij bij de Koperen Hoogte voor de lunch en vliegen daarna weer terug naar de basis. Kortom een VIP-arrangement zoals ik, gewone sterveling, nog nooit heb beleefd.

De wind is naar het NW gedraaid. Een ideale wind om naar Møn te zeilen. Als tijdens de tocht de zon ook nog doorbreekt is het helemaal feest. Koffie met gebak tijdens de overtocht, terwijl de Nederlandse driemaster Mare Frisium op de horizon is verschenen. De kalkrotsen zijn imposant qua afmetingen. Op sommige plekken meer dan 100 meter hoog. Dat realiseer je je pas goed wanneer je mensen als zwarte stipjes op strand ziet lopen.

Ook de haven van Klintholm is vol. Wij kunnen langszij bij een Nederlandse boot. Het lopend buffet in het restaurantje van de plaatselijke visrokerij smaakt geweldig goed.
Bij het opstaan schijnt de zon al volop. Er waait een matige wind helaas uit ZW. Maar de dagafstand is niet groot zodat wij tijd genoeg hebben om te kruisen. Het is een mooie zeildag. Stubbekøbig is geen aansprekende plaats.