Pagina's

14.8.07

Schiffsbegrüssungsanlage

Voor de sluis van Holthenau liggen al heel wat boten te wachten. Niet alleen pleziervaart maar ook vrachtvaart en die gaat voor. Na anderhalf uur wachten gaan de deuren voor ons open. Iedereen stoomt op maar desondanks gaat het heel gedisciplineerd. De meesten die hier varen zijn ervaren schippers. 100 Kilometer kanaal liggen voor ons. Het weer is prachtig en de NO wind geeft ons een duwtje in de rug. De fok trekt af en toe flink mee.

Bij de spoorbrug Rendsburg staat een groot bord “Schiffsbegrüssungsanlage”. Wij kijken elkaar glazig aan. Wat is dat in vredesnaam? Het antwoord laat niet lang op zich wachten. Wij passeren het terras bij de hangende pont en daar klinkt het Wilhelmus uit de luidsprekers!!! Lachende gezichten op de kant én in de boot. Even verder tanken wij en worden nog wat boodschappen gedaan.

Varen wij door in Brunsbüttel of niet? Dat is de vraag. Wij hebben drie scenario’s. Na het weerbericht geluisterd te hebben besluiten wij scenario C te kiezen. Vannacht
blijven wij in Brunsbüttel en morgen gaan wij met het tij naar buiten en dan de nacht doorvaren naar Borkum, Lauwersoog of Vlieland afhankelijk van weer en wind en ons uithoudingsvermogen.