Pagina's

15.8.07

Terug in Nederland




Lauwersoog
In de havenkom van Borkum hijsen wij het grootzeil. Er is weinig wind dus voorlopig blijft de motor de voornaamste aandrijfbron en fungeert het grootzeil als steunzeil. Eerst langs Rottumeroog en Rottumerplaat. Bij de aanloop van het Plaatgat neemt de wind weer snel toe tot 6 Bft. Pas halverwege de geul naar Lauwersoog kan er weer gezeild worden. Als laatste daad strijk ik het Duitse gastenvlaggetje. Wij zijn net op tijd bij de sluis om met de laatste schutting naar binnen te schutten. Daar gaat wel wat marifoondiplomatie van An aan vooraf. Een collega schipper meldt de sluiswachter dat er geen schepen meer achter hem zitten. Fout! Wij zitten vlak achter hem. In de sluis komen wij hier natuurlijk even op terug! Het herbetreden van vaderlandse bodem vieren wij met een etentje in restaurant “Pierenend”.

Schiermonnikoog
De veerboot naar Schier is afgeladen met dagjesmensen. Eenmaal op het eiland is er alleen nog maar sprake van een ontspannen sfeer. Koffie op het terras van Graaf Bernstorff. Fietsen naar het strand. De nieuwe accommodatie van de jachthaven bekijken. Heel mooi, maar met de oude toilet- en douchewagens is er ook iets van de charme van de haven verdwenen. ’s Avonds begint het te waaien en te regenen.

Windkracht 7 Bft is de voorspelling. Wij gaan binnendoor naar Dokkum en blijven daar overnachten. Ook voor donderdag is harde wind voorspeld.