Pagina's

28.4.07

Stavoren – Vlieland




Opnieuw een prachtige dag. Een strakblauwe lucht en een matige noordoosten wind.

Douchen zit er even niet in omdat de jeugd van de bruine vloot er in rijen voor staat te wachten. Ik hoor ’n scholier uit ons buurland zeggen: “Mein moral ist völlig am boden! Nur wasser und kein einzigen coffeeshop”
Op de “Onrust”, ook een charterschip, is het niet veel beter gesteld. Een man met Belgische tongval geeft de jeugd, die als geslagen honden op een kluitje op het dek zitten, de keuze of direct naar huis of volledige onderwerping aan de mores aan boord.

Gisteren het laatste likje verf aangebracht op het pendulum. Vervolgens dit onderdeel van de windvaan gemonteerd en de nodige stuurlijnen aangebracht. Vandaag de eerste test! Zijn alle uren werk de moeite waard geweest? YES! Zodra de windvaan is ingesteld neemt hij de besturing over. Geweldig dat geeft een vrijheid. Tot aan de sluis in Kornwerderzand stuurt de vaan. Ook het overstag gaan levert geen enkel probleem op.

Na de sluis leggen wij de boot een poosje aan de kant omdat het laag water is. Op de Boontjes, het vaarwater naar Harlingen, staat nog te weinig water. Een mooie gelegenheid om wat te eten.
Om 15.00 uur vertrekken wij richting Harlingen. Hoog water Harlingen 18.30 uur. In het ondiepste gedeelte staat er nog 20 cm water onder de kiel. Dat is wat je noemt kiele-kiele. De wind is flink toegenomen tot 5 Beaufort. De windvaan kan ook sturen als ik op de motor vaar.
Bij Harlingen rollen wij de genua uit en halve wind gaat het met ruim 6 knopen langs de Pollendam. Er komt een schitterend jacht voorbij. Minstens 20 meter lang en schoenergetuigd, d.w.z. dat de achterste mast langer is dan de voorste.

Om 19.45 u meren wij, toch enigszins koud geworden, af langszij een ander schip in de haven van Vlieland. Het was een mooie dag. De windvaan is een succes.