Pagina's

15.4.07

Paastocht

Goede vrijdag! Zon en een klein beetje wind als wij Urk verlaten.

In de val van Urk, een beruchte ondiepte, is een vrachtschip geladen met zand aan de grond gelopen. De reddingsboot van de KNMR trekt uit alle macht. Rijkswaterstaat waarschuwt de passerende scheepvaart uit te wijken i.v.m. de werkzaamheden.
De reddingsboot lijkt veel te klein om dit tonnenzware gevaarte vlot te trekken. Maar hij weet van geen opgeven. Ondertussen is een sleepboot uit Urk naderbij geslopen als een hyena die een gewond dier benadert. Maar zolang de KNMR aan zet is zal hij moeten wachten. En het lukt! Langzaam wordt het gevaarte gedraaid. De motoren beginnen te draaien en heel traag verliest het zuigende zand de greep op zijn prooi. Als dan ook nog een leeg zusterschip langszij komt is met dubbele motorkracht het pleit definitief beslist.

Voortgang 3 mijl. Een aangenaam zonnetje en een iets minder aangename noordenwind. Uit de luidsprekers klinkt de Mattheus Passion.

Een kogge passeert. Vreemd om zo'n middeleeuws scheepstype hier tegen te komen. Het dwarsgetuigde zeil en het kraaiennest roepen beelden op van een Jeroen Bosch tafereel.

Wij overnachten in de in oude glorie herstelde haven van Hindeloopen.

Paaszaterdag.
De Waddenzee is dankzij de noordelijke wind ongelofelijk helder en fris. Na de Pollendam zijn wij het varen op de motor beu en gaan wij zeilen. Gezien de wind, NW, wordt het kruisen. Om lange slagen te maken wagen wij ons buiten de betonning. Wel heel goed de dieptemeter in de gaten houden. Stel je voor dat je met vallend water vast komt te zitten? Wij strijden met een Hutting 40 om als eerste op Terschelling aan te komen. Wij komen iets beter uit de strijd aan het einde van de Blauwe Slenk, hetgeen ons een extra slag bespaart. Later in de West-Meep moeten wij dit voordeel toch weer inleveren
In het “Amsterdamsche Koffiehuis” is het weer ouderwets gezellig. Informele maar uiterst snelle en attente bediening. Lekker eten en gezellige muziek. Meestal is het zo vol dat je bij anderen moet aanschuiven. Maar dat pakt bijna altijd heel goed uit en heb je de leukste ontmoetingen met wildvreemden.